مطالعه در دوران سربازی
آیا مطالعه در دوران سربازی ممکن است؟
یکی از بزرگترین دغدغه های پسران جوان استفاده از کوچکترین فرصت ها برای مطالعه در دوران سربازی و حتی آماده شدن برای کنکور می باشد.
اما آیا با وجود سخت گیری های موجود و دوره های فشرده آموزشی، انجام چنین کاری ممکن است؟
خدمت سربازی شامل چه دوره هایی می شود؟
خدمت سربازی از دو مرحله پشت سر هم تشکیل شده است.
مرحله اول آن به آموزشی معروف است که ۲ ماه به طول می انجامد و برای همه اجباریست.
در این دوره ممکن است برخی ها از آموزش های تخصصی تری بهره مند شوند که در این صورت دوره کد نامگذاری می شوند.
بعد از دوره آموزشی، نوبت مرحله دوم یا مرحله یگان می باشد که در واقع محل اصلی خدمت شما به حساب می آید.
این دوره حدودا ۱۹ ماه به طول می انجامد. اما اگر دوره آموزشی شما با دوره کد گذشته باشد، در مدت ۱۷ مدت می توانید از مرحله دوم فارغ شوید.
تصوری غلط در مورد دوران پسا-سربازی
در سال های اخیر در جامعه ما، تصوری غلط از دوران سربازی شکل گرفته است که به مشمولان القا می کند حضور در دوران خدمت به معنای هدر رفت ۲سال از سال های طلایی عمرشان می باشد.
همین امر سبب می شود از چندین سال قبل از اینکه به سن اعزام برسند، جبهه گیری سختی نسبت به دوران سربازی داشته باشند.
اما آیا واقعا با رفتن به دوره سربازی، شما از بقیه هم سن و سالان خود جا می مانید؟
مورد مهمی که باید به آن توجه کنید اینست که دوره سربازی شامل تمام هم سن و سالان تان می شود.
و اگر منحل شدن قوانین معافیت قدیمی را در نظر بگیریم، میبینیم که کمتر کسی در شرایط فعلی می تواند از انجام خدمت سربازی معاف شود.
لذا فکر اینکه با شرکت در دوره سربازی از هم سن وسالان خود عقب می مانید فکر بسیار بیهوده ایست.
از سوی دیگر بازار راکد کار و تعداد زیاد فارغ التحصیلان بیکار نشان دهنده این واقعیت است که بیرون از پادگان هیچ خبری نیست.
پس شرکت کردن شما در این دوره، مانعی برای رسیدن به موفقیت تان نخواهد بود.
آیا مطالعه در دوران سربازی جزو محالات است؟
بسیاری از جوانان قبل از اعزام به سربازی تصور می کنند به دلیل وجود سخت گیری ها و محدودیت ها، محکوم به از دست رفتن زمان و اهداف شان خواهند شد.
احتمالا این احساس است که باعث می شود جوانان امروزی احساس خوبی نسبت به دوران سربازی نداشته باشند.
شاید تعجب کنید اگر بگوییم بسیاری از رتبه های برتر سال های گذشته کنکور، مطالعه خود را از دوران سربازی شروع کرده بودند.
این بدان معنیست که در دوران سربازی هیچ محدودیتی برای مطالعه وجود ندارد؛ البته به شرطی که در چهارچوب مقررات و قوانین انجام گیرد.
آیا شرکت در کنکور سراسری در دوران خدمت ممنوع است؟
خوشبختانه شرکت در کنکور سراسری به هیچ وجه ممنوع نیست و شما مجبور نیستید برای شرکت در کنکور سراسری تا اتمام دوره خدمت تان صبر کنید.
در هر دوره از خدمت، شما می توانید اقدام به مطالعه در دوران سربازی نموده و سپس در کنکور سراسری هم شرکت کنید.
در صورت قبولی هم می توانید بلافاصله خدمت خود را متوقف نموده و به ادامه تحصیل بپردازید.
اما یک نکته مهم: و آن اینکه چگونه باید در دوران سربازی مطالعه کرد تا به موفقیت رسید؟
و چگونه می توان برای مطالعه در دوران سربازی برنامه ریزی نمود؟
آیا همه مشمولان می توانند از گزینه توقف خدمت استفاده کنند؟
متاسفانه این امکان برای همه وجود ندارد و تنها افرادی می توانند خدمت خود را به قصد ادامه تحصیل ترک کنند که داوطلب مقطع بالاتر از کارشناسی پیوسته باشند.
این بدان معنی است که اگر شما با مدرک کاردانی اعزام به خدمت شده باشید، و در حین خدمت با مطالعه در دوران سربازی کنکور کاردانی به کارشناسی را با موفقیت پشت سر گذاشته باشید، نمی توانید از ایست خدمت سربازی استفاده نمایید.
کدام دسته از سربازان مشمول قانون ایست خدمت سربازی نمی شوند؟
آن دسته از سربازانی که دارای سوء سابقه خدمت می باشند و یا مرتکب غیبت در دوره سربازی شده اند نمی توانند از طرح تحصیل همزمان با دوره خدمت سربازی استفاده کنند.
ذکر این نکته ضروری است که افرادی که بدون کنکور قصد ادامه تحصیل در رشته-دانشگاه های خاص دارند نیز مشمول این ماده نمی شوند.
در حال حاضر برای اینکه بتوانید خدمت خود را به قصد ادامه تحصیل ترک کنید، باید حتما در آزمون سراسری کنکور شرکت کرده و موفق به اخذ رتبه قبولی شده باشید.
از کجا باید شروع کنیم؟
قدم اول برای رسیدن به هدف تان این است که در ابتدا نوع خدمت خود را مشخص نمایید.
نوع خدمت شما می تواند به شما کمک کند تا بفهمید در طول روز چقدر زمان برای مطالعه خواهید داشت و در کدام قسمت روز مطالعه برایتان مقدور خواهد بود.
دانستن این نکات به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید واقع بینانه هدف گذاری و تلاش نمایید.
مطالعه در دوران سربازی مشمولان امریه
دلیل این کار اینست که در سال های اخیر شمار زیادی از مشمولین در بخش های اداری سازمان ها و ارگان های مختلف دولتی تحت عنوان «امریه» مشغول به خدمت شده اند.
بر خلاف دسته های دیگر، مشمولین این نوع خدمت از اوقات فراغت بیشتری بهره مند می شوند و به همین دلیل آسوده تر از دیگران می توانند برای مطالعه در دوران سربازی برنامه ریزی کنند.
زیرا دقیقا مانند دانش آموزانی شیف صبح به مدرسه می روند، و در شیفت بعدازظهر به انجام تکالیف و مطالعه دروس می پردازند.
نکته مثبت دیگر این نوع خدمت اینست که سربازان امریه بومی گزینی می شوند و سربازان بومی هر شهر، در همان شهر خودشان مشغول به خدمت می باشند.
این موضوع سبب می شود مشمولینی که قصد مطالعه در دوران سربازی دارند بتوانند با آرامش و امکانات بیشتر برای رسیدن به هدف خود تلاش کنند.
البته ذکر این نکته ضروری است که کار در محیط اداری و انجام وظایف جدی امریه باعث می شود بیشتر از سایر داوطلبان نیازمند تلاش و کوشش جدی باشید تا بتوانید به موفقیت برسید.
لذا بهتر است از یک مشاور با تجربه که تجربه کار با مشمولین نظام وظیفه را دارد هم راهنمایی بخواهید تا بتوانید با برنامه ریزی درست و اصولی پیش بروید.
نحوه دریافت امریه
اگر قصد دریافت امریه خدمت سربازی را دارید باید در مرحله اول در مورد تمام مراحل و شرایط آن اطلاعات کسب کنید.
در نظر داشته باشید که مطابقت داشتن رشته تحصیلی شما با سازمانی که به عنوان مقصد امریه خود تعیین می کنید شرط لازم مورد موافقت واقع شدن می باشد.
در هنگام دریافت امریه مقطع تحصیلی اهمیتی برای سازمان نظام وظیفه ندارد و شما می توانید از مقطع دیپلم تا دکتری نسبت به دریافت امریه اقدام کنید.
مطالعه در دوران سربازی مشمولین غیر بومی
دسته بزرگی از مشمولین پس از اعزام به خدمت، برای رفع نیاز سازمان های نظامی، در یگان ها و ارگان های مختلف دولتی به کار گرفته می شوند.
در این حین ممکن است تعداد بسیار زیادی از انها به شهرها و نقاط بسیار دور کشور فرستاده شوند.
این ویژگی باعث می شود مشمولین این دسته در برنامه ریزی برای مطالعه در دوران سربازی خود با مشکلات و محدودیت هایی روبرو شوند.
اما مطمئن باشید اگر تمام شرایط و ملاک های موقعیت خود را در نظر بگیرید می توانید به یک برنامه ریزی اصولی و قابل اجرا برسید.
قدم اول برای رسیدن به این هدف اینست که برنامه ریزی برای مطالعه خود را به چند ماه پس از اعزام موکول کنید.
دلیل اول اینکه در دوران آموزشی تمام وقت شما صرف آموزش خواهد شد و شما زمان زیادی برای انجام کارهای شخصی خود نخواهید داشت.
همچنین قرار گرفتن یکباره در محیطی سخت و جدی که در آن ملزم به انجام تک به تک کارهای شخصی خودتان هستید باعث می شود در ماه های اول احساس خستگی و کم بودن انرژی جدی داشته باشید.
با در نظر گرفتن تمام این جوانب باید گفت چند ماه زمان می برد تا شما خودتان را با شرایط جدید و شیوه زندگی جمعی تطبیق داده، بتوانید به کار کردن و خوابیدن در محیط شلوغ و پرجمعیت عادت کنید.
این چند ماه زمان به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید تمام جوانب را به خوبی بشناسید و برای انجام یک برنامه ریزی حرفه ای آماده شوید.
عدم توجه به این موضوع باعث می شود بدون در نظر گرفتن شرایط واقع بینانه به یک برنامه ریزی غیرقابل اجرا برسید که در کوتاه ترین زمان باعث ایجاد احساس ناامیدی و دلزدگی خواهد شد.
اگر قصد برنامه ریزی برای مطالعه در دوران سربازی در یک شهر دیگر را دارید، بهترین پیشنهاد ما به شما اینست که حتما از مشاوره با یک فرد باتجربه بهره مند شوید.
همچنین یک مشاور متخصص می تواند راهنمایی تان کند تا بدانید چگونه می توان در حین خدمت اقدام به اخذ پذیرش در دانشگاه نمود.
دوره های مهارتی دانشگاهی ویژه مشمولین دوره سربازی
در سال های اخیر دانشگاه علمی-کاربردی توجه ویژه ای به مشمولان دوره خدمت نشان داده است و شرایطی را برای این دسته فراهم کرده است تا بتوانند در حالی که دوره سربازی خود را می گذرانند، سطح مهارت خود را نیز بالا ببرند.
به این دوره های ویژه که مخصوص سربازان می باشد، دوره های تک پودمان گفته می شود.
این دوره ها مجموعه ای از ۱۶۰ تا ۴۸۹ ساعت دوره آموزشیٍ مهارتی و کسب توانمندی های شغلی می باشند که به شما این امکان را می دهند که با داشتند حداقل مدرک دیپلم، تحصیلات خود را ادامه دهید.
در صورتی که رشته ای غیر مرتبط با رشته دیپلم خود انتخاب کنید هم می توانید رشته دلخواه خود را پیگیری کنید.
کافیست چند واحد را به عنوان پیش نیاز بگذرانید تا برای رشته جدید آمادگی علمی لازم را به دست آورید.
دوره های تک پودمان تنها در برخی از واحدهای آموزشی ارائه می شوند و شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ثبت نام این دوره ها به مراکز اجرائی موسسه آموزش عالی علمی-کاربردی ناجا در شهر محل سکونت خود مراجعه نمایید.
آیا تحصیل در دانشگاه آزاد در حین خدمت سربازی مقدور است؟
اگر دقت کنید متوجه می شوید که یکی از شروط لازم برای ثبت نام در دانشگاه آزاد داشتن کارت پایان خدمت سربازی، گواهی معافیت یا کارت معافیت دائم می باشد.
این موضوع سبب می شود تا تحصیل در حین گذراندن دوران سربازی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی مقدور نباشد.
از این رو متقاضیان تحصیل در این دانشگاه، تنها پس از اخذ مدارک نامبرده شده می توانند در این دانشگاه ثبت نام کنند.
در صورتی قبولی در کنکور، آیا می توان همزمان به دوره خدمت در دانشگاه تحصیل کرد؟
متاسفنه سازمان نظام وظیفه کلیه مشمولین را از ادامه تحصیل همزمان با دوره سربازی منع می کند.
به عبارتی دیگر افرادی که در حال گذراندن دوره خدمت سربازی خود می باشند نمی توانند در همان حین در دانشگاه تحصیل کنند.
دلیل اصلی این محدودیت، وجود شرایط بسیار خاص و سخت در دوران سربازی می باشد که باعث می شود فرد انرژی و زمان بسیار زیادی را در طول دور از دست بدهد.
در واقع گذراندن دوره سربازی، یک فعالیت تمام وقت می باشد که باعث می شود سربازان تمرکز و بازدهی مناسبی در دوره تحصیل نداشته باشند.
علاوه بر این در دوره دوم خدمت، اغلب سربازان مجبور هستند ۱۹ ماه در شهری غیر از شهر خود ساکن شوند که در بیشتر مواقع محل سکونت جدیدشان کیلومترها با شهر و آبادی فاصله دارد.
برخی نیز مجبور هستند کل دوران خدمت خود را در یک منطقه مرزی بگذرانند.
همه این عوامل باعث می شود مشمولان نتوانند همزمان با دوره خدمت سربازی، در دانشگاه نیز تحصیل کنند.
در نتیجه سازمان نظام وظیفه عمومی تمهیداتی را تدارک دیده است تا افرادی که قصد ادامه تحصیل دارند بتوانند پس از قبولی در آزمون ورودی دانشگاه از خدمت ترخیص شده و پس از اتمام دوره تحصیلی مجددا به دوره خدمت سربازی اعزام شوند.
این مشمولان باید در دوره های ناپیوسته ۲سال خدمت خود را به طور تمام وقت به اتمام برسانند.
آیا می توانیم در حین شیفت شب مطالعه کنیم؟
بسیاری از مشمولان در دوران خدمت مجبورند شیفت هایی شبانه یا روزانه در پست هایی خاص داشته باشند.
شیفت شب معمولا بسیار دلگیر و راکد می باشد و همین امر سبب می شود تا تعدادی از سربازان شیفت شب، تصمیم بگیرند در زمان شیفت خود به انجام فعالیت های متفرقه دیگر بپردازند.
عده ای به طور مخفیانه از گوشی همراه استفاده می کنند و عده ای دیگر برای رسیدن به اهداف خود مطالعه را انتخاب می کنند.
شاید شما بتوانید با استفاده از سکوت خود در شب و موقعیت آرام خود در این بازه زمانی مطالعه مفیدی داشته باشید و از حداکثر تمرکز لذت ببرید.
اما باید بدانید که مطالعه در دوران سربازی، زمانی که در پست نگهبانی هستید وظیفه سنگینی دارد که کوچکترین کوتاهی در آن می تواند عواقب خطرناکی برایتان داشته باشد.
انواع تنبیه ها، اضافه خدمت و محرومیت های گوناگون کوچکترین عواقبی هستند که ممکن است در انتظارتان باشد.
بهتر است نسبت به این موضوع احساس مسئولیت بیشتری کرده و پست نگهبانی خود را با تمرکز بیشتری بگذرانید.
زمان شیفت شب، زمان مناسبی برای مطالعه کردن نمی باشد.
سخن آخر
همانطور که گفتیم تمام مشمولین می توانند در طول دوران خدمت خود مطالعه داشته باشند و خود را برای آزمون کنکور سراسری آماده کنند.
قبولی در کنکور و ادامه تحصیل هم برای تمام مشمولان مقطع کارشناسی به بالا مجاز می باشد.
پس وقت آن رسیده است که تفکر وقت تلف کن بودن سربازی را دور بریزید و با یک برنامه ریزی درست و اصولی از این دوران طلایی تان استفاده بهینه نمایید.
سلام خسته نباشید. من تابستون ۹۹ پیام نور ثبت نام کردم تا یک سال معافیت تحصیلی بگیرم و بتونم کنکور سراسری ۱۴۰۰ تجربی شرکت کنم. اگه ۱۴۰۰ نتونم قبول بشم بعد برم سربازی میتونم برای ۱۴۰۱ ایست سربازی بزنم اگه قبول بشم؟
از توضیحات مفیدی که دادید، صمیمانه متشکرم؛ واقعا انگیزه گرفتم.